En Son Vaazımız: İman zamanı

Pazar Ibadetimiz, Üsküdar kilisesi ve Bağdat Cd kilisesinde saat 14:00'de başlar. Bağdat Cd Kilisede, Perşembe, Ingilizce Kulübü için saat 18:30da Bağdat Cadde'ye gelin.

Ayrıntılar için telefonla bize iletin.

0 555 061 53 84 

Şaraba Dönüşmüş Su

Şaraba Dönüşmüş Su

Pazar, Haziran 16, 2013
Kutsal Kitap'taki Referansı: 

İsa’nın yaptığı ilk mucize suyu şaraba dönüştürmek. Ama neden? Bu belirtisinin önemi nedir?

  1. Düğün Şöleni

O kültürde güveyin bir tek sorumluluğu vardı, şarabı sağlamak – ve onu bile beceremedi. Bu duyulsaydı, büyük ayıp olurdu. Hem kendini hem ailesini, köyünü rezil ederdi. Bana kalırsa, cimriliğinden kaynaklanıyor.

Yuhanna bölümünde ‘Benim saatim’ her zaman İsa’nın ölümünden bahseder. Acaba İsa’nın aklından ne geçiyor olabilir bu esnada? ‘benim evlenme saatim henüz gelmedi.’ Eski Antlaşma’daki peygemberler Mesih’in gelişiyle ilgili hep ‘mesih’in şöleni, İbrahim’in sofrası’ gibi terimler dile getirdiler (ör. Yeş 25.6-9, Vahiy 19.6-8)

Yahudiler’in yüzyıllar boyunca biriktirilmiş bir bekelentisi vardı – bir gün Mesih gelecek ve hepimiz onun ziyafetine katılacağız. Şimdi nişanlıyız, o bize söz verdi. Hasret çekiyoruz, can atıyoruz, özlüyoruz o günü. Ve galiba İsa da özlüyor, bekliyor, aklında tutuyor. ‘Bir gün halkımı bir gelin olarak benim evime, ülkeme götüreceğim.’ İşte Müjde budur aslında arkadaşlar. Mesih’in partisine bir davet. Herkes davetlidir. Ama herkes gelmez. Sen de davetlisin, arkadaş...

  1. Yeni Atlaşma’nın şarabı, geleneksel temizliğinin yerine geçiyor.

Mesih’in çağı geldi! Yahudilerin Kutsal Yasa’sına göre, çeşitli geleneksel yıkanmaları, aptesler, vardı. Buradaki su küpleri o eski çağı, o eski dönemi temsil ediyor. Ve ‘küpleri ağızlarına kadar doldurdular’ diye okuduğumuzda, o sürecin dolduğunu anlamış oluruz. Ve İsa, o yıkanma suyunu şaraba dönüştürdü. Bu neyi çağırıştırıyor? Mesih’in gelişiyle, yeni bir çağ başladı, Yeni bir Antlaşma (Luk 22.20). Eski antlaşma geçici ve dışsaldı, yıkanmak hiç bir zaman kalıcı bir çözüm değildir. Ve apteslerin simgelediği Tanrı’yla değiş-tokuş da geçicidir. Günah işledim, af diledim, yıkandım – yarın da kirlenceğim. Böylelikle, Eski Antlaşma bize günlük çözümler sunuyordu. Yeni antlaşma altında öyle değildir! İsa’nın akıtılan kanı içimizi de temizler.

Yıkanmak ile içmek arasındaki fark ne kadar büyükse, dindarlık ile gerçek Hristiyanlık arasındaki fark o kadar büyüktür! Şarab’ın fonksiyonu suyunkinden çok farklı. Şarap zengindir, bizi mutlu eder. Bu mecazı yakalayabilidiniz mi acaba? Tanrı’nın sevgisi şaraba benzetilir. Tanrı Seni mutlu etmek istiyor. Tatmin etmek istiyor, coşturmak istiyor. Gel ve iç ve rahat bul bugün.

  1. Güvey Mesih’in başarısını üstlendi.

Şölen başkanı güveyi yanına çağrıyor. ‘Hay aksi suçum ortaya çıktı! Rezil oldum! Şimdi hesap vermeliyim’.Fakat sölen başkanı gülüyor. Övüyor. Tebrik ediyor. Güvey İsa’nın başarısını üstlendi.

Son günde hepimiz o cimri güvey gibi Yargıc’ın önünde duracağız. Utana utana, sıkıla sıkıla.

Ama güvey gibi, İsa’nın başarısını üsteleneceğiz. Utanç yerine ün kazanacağız. Suyumuz şaraba dönüştü! Ve biliyoruz ki bu bizden gelmedi, ancak İsa’nın lütfundan, İsa’nın yaptığı bir mucizeden dolayı kurtulduk. Ben en kötüsünü yaptım, ama Mesih onu en iyisine dönüştürdü. Çarmihta bir değiş-tokuş oldu, ben kötülüğüm ona verdim, İsa da doğruluğunu bana verdi!

 

Yaşam Grupları için Sorular

 

  1. Son gündeki ziyafet, ‘Kuzu’nun düğünü’ nasıl olacak. Canlandırır mısınız?

  2. Herkes davetlidir, ama herkes gelmez. Sen Mesih’in davetini kabul ettin mi? Bu ne zaman oldu?

  3. Eski ile Yeni Antlaşmalar arasında en büyük fark nedir sence?

  4. Tanrı’nın egemenliğindeki şarabı neyi ifade ediyor sana?

  5. Senin Tanrı’nın sevgisinden içtin mi? Ne hissettin?

  6. Çarmıhta bir alış-veriş yapıldı. Sen ne verdin İsa’ya? O da sana ne verdi?

  7. Yargıc’ın önünde bizi aklayan nedir?

Bu Sayfayı Paylaş



Share